Schilderen-op-nummer: 12 tips voor beginners én gevorderden!
Het maakt niet uit of je al 1000 uur geschilderd hebt, pas 10 of nog 0. Met de onderstaande tips, wordt jouw resultaat misschien wel nog mooier! Lees jij ze ook even door?
1. Werk kleur voor kleur!
Dit is misschien wel de meest zinvolle tip van dit hele lijstje (daarom dat we hem ook als eerste noemen natuurlijk)! Hierdoor hoef je namelijk niet alleen maar op één potje tegelijk te letten (voordelen: minder potjes om potentieel om te stoten, minder geopende potjes, dus minder uitdroogrisico), maar ook maar op één getal! Als je met zeven kleuren door elkaar heen werkt, wil het nog wel eens gebeuren dat je – in een moment van aandachtsverslapping – een vakje inkleurt met de kleur van één van de andere zes vakjes waar je mee werkt. En dat wil je natuurlijk niet! Werk daarom kleur voor kleur en….
2. Werk van boven naar onder en van groot naar klein
Als je schildert is het aan te raden om dit van boven naar onder te doen. Dat wil zeggen: schilder eerst de vakjes van één kleur aan de bovenkant van je schilderij, en daarna pas die aan de onderkant ervan. Begin je van onder en werk je naar boven, dan loop je namelijk het risico dat je met je arm door de natte verf beweegt waarbij verf in de verkeerde vakjes belandt. En dat wil je natuurlijk niet. Ook is het aan te raden om eerst de grote vakjes van een kleur te doen, en daarna pas de kleinere. Dit in verband met de hoeveelheid verf (mocht je nou krap komen te zitten met de hoeveelheid verf, dan heb je liever dat alle grote vakken al gedaan zijn en dat je nog wat kleintjes mist, dan andersom!). Daarnaast zijn grote vakken vaak makkelijker te schilderen dan kleinere vakken en werken de meeste mensen per kleur graag van makkelijk naar moeilijk.
3. Werk van licht naar donker
Begin altijd met de lichtste kleuren in je schilderij. Als je wat lichte verft ‘morst’ in een vakje van een donkerdere aangrenzende kleur, is dat namelijk een stuk makkelijker recht te zetten (lees: over te schilderen) dan wanneer je begint met een donkere kleur waar later uiteindelijk nog een lichtere kleur overheen moet.
4. Laat verf (een beetje) drogen, voor je aan een nieuwe kleur begint
Ben je klaar met een kleur? Laat de verf van die kleur dan eerst goed drogen, voor je verder gaat. Dit verkleint namelijk de kans dat kleuren van aangrenzende vakken door elkaar heen gaan lopen (een foutje is immers snel gemaakt!). Ook de kans dat je met je arm of ellenboog per ongeluk door natte verf heen beweegt wordt trouwens kleiner. Nog een voordeel! Hoe langer je verf laat drogen, hoe meer je aan deze tip hebt trouwens.
5. Stop nooit halverwege een kleur!
Tja, het is net als met muurverf. Als je een kleur gebruikt, dan een hele tijd niet en dan weer wel, dan wil het nog wel eens gebeuren dat een kleur nét ietsje afwijkt, bijvoorbeeld doordat je in de eerste ronde toch iets langer geroerd had, of omdat de verf voor de tweede ronde toch wel lang in de zon gestaan had. Dit wil je natuurlijk liever niet. Daarom raden we je aan om pas te stoppen als je een bepaalde kleur ‘af” hebt. Mocht dit nou niet lukken, dan is dit overigens ook niet zó rampzalig hoor! Het verschil is namelijk ook weer niet zo groot. Stop echter nóóit halverwege een vakje! Dat kan namelijk wel echt tot een storend resultaat leiden.
6. Neem pauzes!
Hoe langer je achter elkaar schildert, hoe groter de kans is dat je af en toe wat foutjes maakt. Daarom is het helemaal niet erg om af en toe een pauze te nemen. Sterker nog, het is aan te raden! Haal een kop thee of loop een ommetje buiten. Begin vervolgens weer met een frisse blik aan je schilderij. Dit kan overigens ook een goede strategie zijn wanneer je aan het wachten bent tot de verf droog is. Neem je nou wat langer pauze? Dubbelcheck dan wel even of al je potjes verf goed dicht zijn, en overweeg ook even of je wellicht al wat penselen uit wilt spoelen! Zo zit je niet met opgedroogde kwasten wanneer je terug bent!
7. Opgedroogde verf
Ben je al een aantal weken bezig met één schilderij bezig? Dan wil er nog wel eens de kans bestaan dat je verf uitdroogt. Daarom is het belangrijk om potjes direct af te sluiten als je ze niet gebruikt. Mocht de verf ondanks dat toch opdrogen, dan is er een mogelijkheid om deze weer een beetje vochtig te maken. Dit doe je door een heel klein beetje water toe te voegen aan de verf. Roer de verf vervolgens goed door en je kan weer verder. Het helpt trouwens ook als je voor het sluiten van een potje deze eerst nog even goed doorroert. Ook dat kan uitdrogen tegengaan.
Ben je (voor nu even) klaar met schilderen? Verwijder dan alle opgedroogde stukjes verf die in potjes aanwezig zijn. Ook als het aan de rand zitten! Ook zo voorkom je dat verf snel uitdroogt. Tot slot helpt het ook om verf luchtdicht te verpakken en op een coole, donkere plek te bewaren. Zet je verf namelijk in de zon? Dan kan je er donder op zeggen dat deze zo uitdroogt!
8. Wees zuinig met je verf
Dompel het puntje van je kwast altijd zo in de verf, dat er niet te veel verf aan je kwast komt te zitten. Heb je veel verf aan je kwast? Dan kan het namelijk zo zijn dat de verf van de kwast op je canvas valt op plekken waar je deze niet wilt hebben. Met minder verf op je penseel is het overigens ook makkelijker om binnen de lijntjes te blijven, wat ook handig is.
9. Koop betere (extra) penselen
Bij eigenlijk alle schilderijtjes krijg je een paar penselen, wat natuurlijk erg fijn is. Maar niet alleen zijn dit er vaak maar drie of vier, ook zijn dit vaak geen toppenselen. Wil je dus een écht mooi schilderij maken? Dan is het zéker aan te raden om een paar extra en betere(!) penselen te kopen. In dit artikel, helpen wij je met je keuze hiervoor!
10. Foutjes
Foutjes, iedereen maakt ze, zelfs gevorderden. Maak je nou een fout(je)? Raak dan vooral niet in paniek! Rembrandt schilderde De Nachtwacht ook niet in één keer! Foutjes zijn namelijk gewoon recht te zetten. Probeer hiervoor eerst de overtollige, foute verf voorzichtig van het doek te verwijderen, bijvoorbeeld met een puntje van een stukje keukenrol. Laat de fout vervolgens goed drogen. Is de verf droog? Dan kan je de fout weer rechtzetten. Gebruik in dit geval overigens vooral je ‘voorbeeldje’ (als je die bij je set gekregen hebt) als geheugensteuntje! Dan kan je dubbelchecken dat je het nu wel goed doet!
11. Licht
Mensen zijn nou eenmaal nachtblind! Een extra beetje licht kan daarom helemaal geen kwaad. Ook als je overdag aan het schilderen bent, is dit trouwens echt een aanrader. Veel mensen zweren bij een bureaulamp naast hun canvas. Al is het maar omdat je de nummers dan nog makkelijker kan lezen!
12. Geniet!
Dit is natuurlijk eigenlijk de belangrijkste tip van allemaal Geniet! Er is niks mis met een beetje perfectionisme zo op zijn tijd, maar het gaat natuurlijk niet alleen om het eindresultaat! Het is minstens zo belangrijk om van de weg naar dit eindresultaat toe te genieten! Ook daar schilder je immers voor! Bovendien: ontspannen schilderen bevordert dat eindresultaat in de meeste gevallen ook nog eens! Een stressschilderij? Daar zit niemand op te wachten!
We hopen dat je na het lezen van deze tips weer geïnspireerd bent om verder te gaan met je schilderij. Heb jij zelf nou ook nog een tip? Stuur ons dan een berichtje! Dan voegen wij hem toe aan de lijst! Veel schilderplezier!
[ssba]
Comments