Olie- en acrylverftechnieken voor beginners: een overzichtje
Je hebt al je materiaal verzameld, je doek staat klaar, je schetsen liggen er naast. Maar nu? Met welke verf en welke technieken ga je aan de slag om jouw werk te schilderen?
De technieken die je kan gebruiken, hangen een beetje af van de verfsoort die je kiest. Olieverf heeft een aantal specifieke technieken die worden gebruikt. Acrylverf daarentegen heeft eindeloze mogelijkheden qua techniek. In dit artikel kan je over beide wat meer lezen, zo krijg je niet alleen wat theoretische achtergrond, maar vind je uiteindelijk wellicht zelfs ook de jouw nieuwe, favoriete schildertechniek. Ik zeg: doorlezen dus!
Olieverftechnieken: een overzicht
Olieverf is de verf die eigenlijk alle grote meesters hebben gebruikt. Van Rembrandt tot Van Gogh, van Pieter Bruegel tot Picasso: allemaal hebben ze er gretig gebruik van gemaakt. De verf geeft dan ook een erg mooie, glanzende kleur, en ook diepte! Olieverf is opgebouwd uit pigmenten en olie, zoals de naam al verraadt. Je kan er gemakkelijk heel dunne, transparante lagen mee maken, maar je kan het ook zomaar dik op het doek leggen. Heb je alle benodigdheden om te olieverven in huis? Mooi! Dan kan je aan de slag met een heel scala van technieken.
Allaprima
Dit de naam die wordt gebruikt als je nat-in-nat schildert. Je schildert een laag en in plaats van te wachten tot deze droogt, schilder je de volgende laag er gewoon overheen. Bij deze techniek komt het er in feiten op neer dat je de kleuren niet gaat mengen op je palet, maar pas op je doek!
Gelaagd verven met olieverf
Het zit hem in de naam bij deze: je gebruikt de verf in lagen. In tegenstelling tot bij allaprima, wacht je nu wel tot een laag droog is voor je start met het schilderen van een volgende laag. Als je van deze techniek gebruik maakt, of als je overweegt om dit te doen, dan zijn er twee vuistregels die je in je achterhoofd dient te houden. Je moet namelijk werken….
- Van mager naar vet
- Van dun naar dik
Wat dit betekent? Nou, dat je eerste laag erg dun geschilderd moet worden en deze laag verf ook weinig olie bevat. Dat bouw je dan telkens verder op door dikker en met meer olie te gaan schilderen.
Schilderen met acrylverf
Acrylverf bestaat net als olieverf uit pigmenten, maar dan niet met oliën, maar met bindmiddelen. Het is een verfsoort die snel opdroogt (in gemiddeld zo’n 1 à 2 uur). Net zoals bij olieverf kan je dit type verf ook verdunnen, in het geval van acrylverf, doe je dit met water. Het voordeel aan acryl is dat je het in meerdere lagen kan gebruiken en daarbij geen rekening hoeft te houden met de dikte van die lagen. Je hebt daarnaast ook minder materiaal (verf) nodig.
Maar goed: welke technieken kent het gebruik van acrylverf?
Aquareleffect met acryl
Als je acrylverf verdunt (met water) kan je een visueel effect creëren dat het doet lijken alsof je met aquarel aan het schilderen bent. De kleur zal lichter worden en je blijft de ondergrond dus nog zien. Waar je aquarelverf na (foutief?) schilderen echter nog kan verwijderen met water, kan je acrylverf echter niet meer verwijderen.
Olieverftechniek
Net zoals olieverf is het perfect mogelijk om met acryl dik te schilderen en dus reliëf te maken op je doek. Wel is het belangrijk om bij deze techniek het werk nadien nog te vernissen, want acrylverf geeft nagenoeg geen glans zoals olieverf dat wel doet.
Pasteleffect
Bij deze techniek ga je schilderen met een droge penseel die voorzien is van korte , harde varkensharen. Je strijkt verf op je penseel en daarna ga je dit op het doek deppen. Door dan gebruik te maken van een duw- en schraapmethode, maak je vervolgens de stroken die je wil. Naast een penseel kan je hiervoor overigens ook je vingers voor gebruiken, wat een uniek zicht resultaat geeft. Het resultaat van het gebruik van deze methode is vergelijkbaar met een pasteltekening.
Hopelijk hebben wij je met de technieken hierboven een klein beetje een idee gegeven wat er allemaal wel niet mogelijk is met olieverf en acryl. Welke van de twee wat je ook kiest, met de technieken hierboven is er in ieder geval genoeg waarmee je lekker kan experimenteren! Heb jij een techniek in gedachten die je nu graag wil gaan uitproberen?
Veel schilderplezier!
[ssba]
Comments