Mijn eerste Happy Stone
Het is zover hoor! Ook ik ben helemaal om. Happy Stones zijn super! Zowel om te zoeken, als om te maken. Hieronder vertel ik jullie graag waar mijn Happy Stones-reis mij tot nu toe allemaal gebracht heeft en waarom het zo’n leuke hobby is. Ook geef ik wat tips en ga ik het hebben over… nou ja, je leest het wel! Wellicht dat het een beetje een onsamenhangend verhaal is, maar deze hobby heeft mij zo te pakken, dat ik er gewoon heel graag wat over op (digitaal) papier zet! En wie weet zijn jullie na het lezen van mijn enthousiasme straks ook helemaal om!
Wat zijn Happy Stones?
Ik vermoed dat ik dit stukje kort kan houden. Wat Happy Stones zijn, zit namelijk gewoon in de naam: vrolijke stenen! Niet meer, en niet minder dan dat! In de laatste maanden van 2020 is de hype van de Happy Stones een beetje overgewaaid naar Nederland. Het idee achter een Happy Stone, is dat je met verf of met een goede set acrylstiften stenen gaat versieren. Waarmee en op welke manier? Dat bepaal je vervolgens volledig zelf! Een leuk patroontje, een schotse ruit, een lieve tekst, een bestaand personage uit een tekenfilm of een figuurtje dat je zelf bedacht hebt? Alles kan! Zolang… de steen die je maakt er maar vrolijker van wordt!
Bij Happy Stones gaat het er overigens niet alleen om dat de steen die je maakt er vrolijker van wordt, nee… Het leuke van Happy Stones is namelijk juist dat je er andere mensen ook vrolijk mee kan maken! Want wat is er nou leuker dan op een druilerige dag tijdens je wandeling met de hond, een mooi versierde steen vinden in het speeltuintje om de hoek? Ik kan uit ervaring vertellen: daar wordt je dag écht leuker van! Als je Happy Stones maakt, maak je dus niet alleen je eigen dag leuker, maar ook die van iemand anders! Als je besluit je stenen ergens te verstoppen natuurlijk!
Zoeken? Of zelf aan de slag?
Er zijn dus eigenlijk twee manieren waarop je plezier kan hebben van het fenomeen. Allereerst kan je natuurlijk zelf stenen gaan zoeken. De hobby is inmiddels zo wijd verspreid door Nederland, dat er in de meeste dorpen of steden al wel Happy Stones te vinden zijn. Waar je ook woont, je kan er dus altijd op uit gaan! Een tip voor als je wil zoeken? Zoek op Facebook naar een Happy Stones-groep in jouw stad/dorp/regio. Op Facebook zijn er al meer dan 100 Nederlandstalige(!) Facebookgroepen voor Happy Stones liefhebbers. Hier delen mensen vaak zowel de stenen die ze vinden, als de stenen die zij maken, én waar ze die ongeveer verstoppen. Wil je dus op een Happy Stones-jacht? Kijk dan vooral eerst op Facebook waar je heen moet!
Natuurlijk veel populairder dan alleen het zoeken van stenen die anderen verstoppen, en het weer doorverstoppen van stenen die je van anderen vindt, is het zelf maken en verstoppen van stenen. Dit is natuurlijk écht waar het bij Happy Stones om draait. Ben je een beetje creatief met tekenen, schilderen, diamond painten of wat dan ook, en wil je eens een keertje een ander canvas proberen? Ga eens een Happy Stone maken en verstoppen!
Zelf aan de slag natuurlijk!
Denk je nu al: ik wil dit eigenlijk zelf wel doen!? Yes!!! Zo leuk! In dat geval heb ik hieronder een aantal tips op een rijtje gezet om jou te helpen om tot een leuke steen te komen!
Wat te tekenen? Laat je inspireren!
De belangrijkste tip om tot een leuk onderwerp voor de beschildering van je steen te komen, is waarschijnlijk: laat je inspireren! Op Instagram, maar ook op Facebook en Pinterest, zijn letterlijk duizenden foto’s te vinden van Happy Stones. Niet alleen kan je door hier te kijken, uren lang browsen door de meest prachtige creaties, ook kan je op deze manier tot goede ideeën komen voor je eigen creaties. Tijdens het struinen door de mooiste online keien, krijg je overigens ook een goed idee van wat er technisch allemaal wel niet mogelijk is. Sommige mensen schilderen liever simpele patroontjes, of emojis, terwijl andere hele stripverhalen of Mona Lisa’s op hun stenen plaatsen.
Praktische tips!
Heb je een onderwerp gekozen dat je op een steen wilt gaan zetten? Super! Dan heb ik hieronder een aantal tips die ik zelf handig heb gevonden bij het maken van mijn eerste Happy Stone!
Kies een steen die past bij het ontwerp dat je wil maken
Een van de dingen die zo leuk is aan Happy Stones, is dat geen enkele steen hetzelfde is. Elke steen leent zich dan ook voor een ander soort beschildering! Een perfecte ronde, platte steen? Doe een smiley aan beide kanten, of maak mandala’s! Een lange kromme steen? Maak een banaatje! Een mooie ronde bol? Maak de aarde! Iets anders moois van Happy Stones, is natuurlijk dat je de stenen waarmee je gaat werken, letterlijk overal kan vinden! Het wordt echter steeds populairder om het nét iets professioneler aan te pakken, en een speciale stenenset aan te schaffen. Hier zitten stenen in met een constante kwaliteit, die vaak speciaal geselecteerd zijn, op basis van hoe geschikt ze zijn voor Happy Stones. Dit zijn vaak stenen met een fijn formaat en niet teveel groeven of breukjes. Zelf hebben wij tegenwoordig ook zo’n set op de markt. Al onze stenen gaan drie keer door mensenhanden, voordat we ze inpakken. Denk je echter: nee, ik ga gewoon op zoek naar mijn stenen, ik pluk ze wel uit iemands tuinpad! Dan kan dat natuurlijk ook gewoon!
Gebruik acrylverf, of acrylstiften en werk met veel lagen én een (witte) basislaag
Anders dan papier of doek, kan steen nog best wel eens een lastig oppervlak zijn om verf goed op te laten dekken. Daarom is het belangrijk dat je met goed materiaal werkt. Vind je het nou wat lastiger op heel precies met penselen en acrylverf te werk te gaan op een steen? Dan zijn acrylstiften een goed alternatief! Gewone (acryl)verf dekt over het algemeen echter wel iets beter dan stiften. Waar je ook mee te werk gaat: overweeg altijd om te werken met een (witte) basislaag! Andere kleuren dekken namelijk vaak een stuk beter, als er eerst een witte laag onder zit, en ook kan je met deze witte laag alvast de gaatjes en de groeven in je stenen dichten. Dan hoef je dat later als je precies aan het kleuren bent niet meer te doen.
Oude paint-by-number-sets over? Gebruik de verf!
Heb je nou ook gedaan aan paint by number (schilderen op nummer) als hobby? Kijk dan of van oude paintings nog verf over hebt! De verf bij paint by numberse zit vaak in handige kleine bakjes, en bij de meeste schilderijtjes krijg je tot wel 24 kleuren! Als je hier nog restanten van hebt, dan kan dat ideaal zijn om een prachtige steen mee te maken!
Werk kant voor kant!
Op de meeste stenen droogt acrylverf snel, zeker als je met stiften werkt. Ook kan je sowieso vrij snel (dus ook als lagen nog nat zijn!) over andere lagen heen schilderen. Heb je nou een kant van je steen afgeschilderd en is het tijd om naar de andere kant te gaan? Laat je steen dan wel even goed drogen. Dit hoeft geen uren, maar je wilt natuurlijk niet dat je mooie schildering aan je ondergrond blijft plakken!
Werk je met penselen, werk dan met een set!
Als je met acrylverf werkt, dan is het in principe goed te doen om maar met een paar penselen te werken; als je na elke kleur de kwast goed uitspoelt, dan kan je zo met weinig penselen, veel werk verrichtten. Het schilderen van stenen, is echter wel een erg precies werkje. Een setje penselen met verschillende diktes – denk bijvoorbeeld aan modelbouwpenselen – is dan ook een enorme aanrader als je van plan bent je stenen te aan schilderen.
Klaar? Vernissen maar!
Als een steen af is, dan kan je deze gemakkelijk nog mooier maken, door een laagje vernis op de steen aan te brengen. Dit is weinig werk, maar maakt zo’n verschil! Een laag vernis beschermt de steen daarnaast ook nog eens! Gewoon doen dus!
Verstoptips!
Na het vernissen van je stenen ben je helemaal klaar! Of nou ja, nog niet helemaal natuurlijk! Nu moet je ze namelijk nog verstoppen! Als je Happy Stones maakt met als doel ze later te verstoppen, dan zijn hier nog een paar tips:
– Markeer je stenen! Bijvoorbeeld met een landcode (NL) een datum, een naam, contact gegevens, of misschien zelfs een # (bijvoorbeeld #happystonesofie17). Op deze manier kan je je steen makkelijker online terugvinden als deze zich door het land of misschien zelfs over de wereld beweegt!
– Verstop je stenen niet op té moeilijke plekken. Anders worden ze natuurlijk nooit gevonden!
– Ga je stenen verstoppen? Deel dat dan online, bijvoorbeeld in een Happy Stone facebookgroep in jouw omgeving! Een foto van waar in de buurt je stenen verstopt hebt, kan veel mensen aan het zoeken zetten!
– Verstop stenen, liever niet te diep in de natuur. Kies voor meer stedelijke omgevingen. Verf is namelijk niet per se goed voor de planten! Verstop je je stenen in de holte van een oude eik? Dan kan dat de eik beschadigen!
Meer tips en eigen ervaringen die je wil delen?
Voor nu is dit even wat ik kwijt wilde over Happy Stones! Hopelijk vinden jullie dit nu een hobby die jullie ook eens willen proberen. Ik kan het jullie in ieder geval van harte aanraden. Heb je zelf nou nog een mooi Happy Stone verhaal dat je wil delen? Of heb je vragen over Happy Stones, of tips waarvan je denkt: die horen hier ook te staan! Laat het ons dan vooral weten! Dan zetten wij ze hier gewoon bij!
Hopelijk vonden jullie dit een leuk stukje!
Voor nu:
Veel creativiteit en hobbyplezier (met Happy Stones?) gewenst!
[ssba]
Comments