Hoe kies ik het beste opbergsysteem voor mijn puzzel?
Heb je net een heerlijk avondje gepuzzeld, maar moet je je puzzel nu opruimen omdat je morgen weer de tafel moet dekken voor het ontbijt? Of kun jij je puzzel ook nooit fijn afmaken, omdat je steevast met een gebrek aan legruimte zit? Dan hebben wij een hele makkelijke de oplossing voor jou! Koop een puzzelopbergsysteem!
Puzzelopbergsystemen zijn er in veel soorten en maten, maar veruit de populairste puzzelopberger, is de puzzelmat. Puzzelmatten zijn speciaal ontworpen matten – eigenlijk een soort kleine tafelkleden – die je tussen jouw puzzel en de ondergrond legt, zodat het oppervlak – denk bijvoorbeeld aan… je eettafel! – indien nodig weer snel leeggemaakt kan worden, zónder dat je puzzel ervoor uit elkaar hoeft! Ook zorgt de mat ervoor dat de puzzel niet uit elkaar valt wanneer je er tegenaan stoot. Hoe dit werkt, dat leggen we hieronder uit. Ohja, en we gaan natuurlijk ook even in op de alternatieve puzzelopbergsystemen!
Afmeting
Ongeacht het soort puzzelopbergsyssteem waar je naar op zoek bent, is het allereerst belangrijk in je achterhoofd te houden wat de maten zijn van de puzzels die je het liefste legt. Je puzzel moet immers wel op of in het opbergsysteem passen! Je puzzel halverwege alsnog moeten verplaatsen naar een andere ondergrond? Geloof ons, dat is eigenlijk geen optie! Ons advies is dan ook: koop op de groei! Ook als je nu nog geen puzzels met (bijvoorbeeld) 3000 stukjes legt, koop meteen een opbergsysteem waarmee dat in de toekomst eventueel wel kan! Dit scheelt meestal maar een paar euro, en dan hoef je later niet alsnog iets groters te kopen!
De verschillende opties
De puzzelrol(mat)…
Een puzzelrol bestaat uit een ‘mat’ en een ‘koker’. De mat is ontworpen om de puzzel op te leggen. En de koker? Die gebruik je om de puzzel omheen te rollen. Ik weet het , het klinkt een beetje gek, maar omdat puzzelstukjes klein zijn en de reeds aan elkaar gelegde stukjes niet niet solide aan elkaar vast zitten, is je puzzel niet alleen buigbaar, maar ook oprolbaar! En het opgerolde pakketje dat overblijft, dat is vervolgens makkelijk weg te leggen en op te bergen voor wanneer je er ook maar weer mee verder wilt, ideaal dus! Heb je hier nu nou nog totaal geen beeld bij? Kijk dan vooral het onderstaande filmpje even!
.
… met vaste koker uit 1 stuk
Puzzelmatten met koker heb je vervolgens ook nog eens in verschillende maten en en vormen. Zo zag je in het filmpje hierboven een puzzelmat met een vaste koker, bestaand uit een stuk. Het voordeel van dit type koker, is dat hij in de meeste gevallen hol is. Ben je dus een keertje níét aan het puzzelen? Dan kan je de bijbehorende mat er opgerold in bewaren! Een goed voorbeeld van zo’n mat, is die van Jumbo. Deze mat is te gebruiken bij puzzels met 500 tot 1500 puzzelstukjes.
… met vaste koker uit meerdere stukken
Dan is er de puzzelmat met vaste koker uit meerdere stukken. Deze koker werkt eigenlijk precies hetzelfde als de koker hierboven, maar verschilt omdat je hem eerst zelf ‘in elkaar’ moet zetten. Dit is vaak het geval bij sets die geschikt zijn voor wat grotere puzzels en dus een grotere mat hebben. Door de bijbehorende koker in meerdere stukken (vaak maximaal 2 of 3) op te delen, is een dergelijke mat vaak iets makkelijker op te bergen en te verplaatsen dan een koker die uit een stuk bestaat. Behalve als hij natuurlijk in gebruik is! Kokers die uit meerdere delen bestaan, zijn overigens minder vaak hol. Gebruik je je mat dus niet? Dan kan je hem niet in de koker opbergen! Een goed voorbeeld van een fijne mat met tweedelige koker, is die van Qualico. Ook deze werkt overigens maar bij puzzels tot maximaal 1500 stukjes.
… met een opblaasbare rolbuis
Naast een vaste koker, kan je tegenwoordig ook vaak kiezen voor een puzzelmat met een opblaasbare rolbuis met elastische sluiting. Het principe is hetzelfde als de rol met vaste koker. Het voordeel van dit systeem is echter, dat deze buis en mat minder ruimte in beslag nemen als hij niet in gebruik is, dan kan je hem immers gewoon leeg laten lopen! Ideaal als je je rol – bijvoorbeeld op de fiets – mee wilt nemen naar je puzzelbuddy! En de tas om hem dan in mee te nemen? Ja die zit er bij dit soort sets meestal ook bij. En vaak ook een pompje om de buis mee op te blazen. Een nadeel van dit type mat is overigens wel dat een met luchtgevulde ‘buis’, toch wat minder hard is dan een vaste koker. Bij dergelijke matten verschuiven er bij het op- en weer uitrollen iets vaker puzzelstukjes dan bij de andere matten. Denk jij nou, dit is de mat voor mij? Kijk dan eens naar de rol van Ravensburger. Deze is trouwens te gebruiken voor puzzels tot 3000 stukjes!
De puzzelmap
Een opbergsysteem dat wezenlijk anders is, is de puzzelmap of puzzelkoffer. Dit opbergsysteem is in feite niks meer of minder dan een hele grote, dunne map waar je puzzel in gelegd kan worden. Als je klaar bent met puzzelen kan je de map dichtklappen en gemakkelijk verplaatsen en opbergen. De puzzelmap is zo ontworpen dat de puzzelstukjes op zijn plek blijven liggen wanneer deze dichtgeklapt is. De beide kleppen van de koffer zitten namelijk strak op elkaar. Zodra je de map pakt en weer openslaat, kan je vervolgens doorgaan waar je gebleven was. Een voordeel van de puzzelmap ten opzichte van een puzzelrol(mat), is dat het systeem toch nét iets meer zekerheid biedt. Bij het ontrollen van een puzzelrol willen er soms namelijk toch nog wel eens een paar stukjes verschuiven! Dit heb je bij een puzzelmap veel minder. De nadelen van een puzzelmap, zijn vooral de prijs en de grootte. Puzzelmappen zijn vaak namelijk een stuk duurder dan puzzelrollen, en omdat ze niet op te rollen zijn, vaak een stuk lastiger om op te bergen! Bovendien gaan puzzelmatten vaak maximaal tot de 1000 stukjes. Doe je liever grotere puzzels? Dan is de puzzelmap van bijvoorbeeld Jumbo, dus waarschijnlijk niet de oplossing voor jou!
Het Puzzelbord
Het puzzelbord is dat dan echter misschien weer wel! Een puzzelbord is eigenlijk het simpelste puzzelopbergsysteem dat er is en het is vaak gemaakt van karton, soms met vilt erop. Het bord is bedoeld als niet veel meer dan een alternatieve ondergrond voor de legpuzzel. Doordat de puzzel op een losse ondergrond wordt gelegd kan de puzzel gemakkelijk verplaatst worden. Het nadeel van een puzzelbord is dat de puzzel niet vast ligt. Een puzzelbord is vooral geschikt voor gebruik binnenshuis en dan vooral voor de momenten dat je je puzzel maar tijdelijk weg wilt leggen, bijvoorbeeld als je je puzzel even weg wilt leggen tijdens het avondeten. Het grootste voordeel van het puzzelbord ten opzichte van de meeste andere opbergsystemen, is de prijs. Een puzzelbord kan je namelijk het best zelf maken! Het enige wat je hiervoor nodig hebt, is een ‘groot’ dun oppervlak, zoals bijvoorbeeld de zijkant van een grote kartonnen doos!
Anti-slip?
Als je overweegt om een puzzelmat aan te schaffen, dan raden we je overigens aan om ook even naar de technische specificaties van de verschillende matten op de markt te kijken. Sommige puzzelmatten zijn namelijk gemaakt met een anti-sliplaag (vaak van neopreen) zodat de puzzel op zijn plek blijft. Deze matten werken over het algemeen nóg fijner dan de wat goedkopere matten (die vaak van vilt zijn), maar deze zijn ook wel een stukje duurder.
Indicatielijnen
Op sommige puzzelmatten staan indicatielijnen aangegeven; ook iets om op te letten. Indicatielijnen zijn erg handig en geven je een nauwkeurige indicatie als het gaat om hoe groot de complete puzzel uiteindelijk gaat worden. De meeste puzzelmatten met indicatielijnen, hebben indicatielijnen voor puzzels van 1000 en 1500 stukjes. Grotere puzzelmatten hebben soms ook indicatielijnen voor grotere puzzels, bij sommige matten tot wel 3000 stukjes! Doe je dus graag grotere puzzels? Kijk dan vooral naar zo’n mat!
Conclusie
Een opbergsysteem kopen voor een legpuzzel is – zéker voor de fanatieke puzzelaar! – de moeite waard. Door gebruik te maken van een puzzelmat of puzzelmap kan je de puzzel makkelijker opbergen en verplaatsen, óók als de puzzel nog niet compleet is. Er zijn verschillende soorten matten verkrijgbaar. Welke keuze jij hierin maakt, hangt vooral af van je eigen voorkeuren en budget. Van belang is vooral dat je goed kijkt naar de afmetingen van de mat/map en die vergelijkt met je grootte van de puzzels die jíj graag maakt. Heb je dat eenmaal gedaan? Dan zullen de stukjes vanzelf op hun plek vallen!
Comments